A medencét minden esetben érdemes csapvízzel feltölteni, hiszen ez jelentősen leegyszerűsítheti a vízkezelés folyamatát. A fontos értékeket egyszerűbben meg tudjuk állapítani így gyorsan kiderül, hogy milyen eszközökre és készítményekre van szükség ahhoz, hogy megfelelő állapotba kerüljön.

A kútvíz és az esővíz tulajdonságai eltérnek a fürdésre alkalmas értékektől, kezelésük jóval költségesebb és nehezebb is. Amit tehát a csapvíz kiengedésénél megspórolnánk, azt vegyszerekre kellene költenünk. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy a víz minősége és jellemzői területenként eltérő, ezáltal nem lehet általánosan kijelenteni, hogy miből és mennyire van szükség.

A szennyeződések eltávolítása

Az első lépés minden esetben a felszínen úszó szennyeződések lefölözése akár leszedőhálóval, akár szkimmerrel. Ezt követően a vízben található szennyeződéseket kell vízforgatóval kiszűrni, majd a medence aljára lerakodó szennyeződéseket kézi vagy automata porszívóval kitakarítani. Csak ezt követően jöhet a klór és az egyéb vegyszerek használata.

A vízkezelés tudnivalói

A fürdőmedence vize csak akkor lesz átlátszó és tiszta, ha a kémiai összetevők egyensúlyba kerülnek. Ehhez a kémhatás beállítását kell megtenni. A pH mutatja, hogy a víz savas vagy lúgos, amihez egy 0-tól 14-ig terjedő skálát alkalmaznak, ahol a 7-es a semleges érték. A medencékhez ajánlott érték egy cseppet lúgos, hiszen az emberi szem pH-ja 7,5 körül van. A 7,2 alatti csípi a szemet, 7,8 felett pedig szintén kedvezőtlen lesz a hatás. A mérés során általában az derül ki, hogy a probléma a túl magas pH, ami azért is jelenthet gondot, mert így a víz ellenálló-képessége is romlik. Minél nagyobb az eltérés az ideális mértéktől, annál több és több vegyszert kell bele használni, ami szintén irritálja a szemet és a bőrt.

Fertőtlenítés klórral

A fertőtlenítők lesznek azok, amelyek elpusztítják a vízben található mikroorganizmusokat, az algát, a gombákat, a vírusokat, valamint a baktériumokat. Vannak olyan vízben terjedő betegségek, amelyek könnyen fertőzést okozhatnak, így nem szabad hagyni, hogy ezek elszaporodjanak. Ilyenkor a víz zavaros lehet, amit ha észlelünk, alkalmazzunk klór vegyületeket.

A szabadklór-tartalom kapcsán fontos tudni, hogy pont annyinak kellene lennie, amennyi elpusztítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, de még nem ártalmas a fürdőzők egészségi állapotára. Az érték literenként 0,6-1,0 mg, kisgyermekek esetében viszont kizárólag klórmentes, oxigénes fertőtlenítő szerek jöhetnek szóba, esetleg olyan alternatív vízkezelő eljárások, mint a sóbontó, az ózonos, valamint az UV sugaras berendezések. A klórmentes vízkezelő készítmények aktív oxigén vagy bróm segítségével tudják elvégezni a fertőtlenítést. Ezek ugyanúgy védik a vizet a baktériumoktól, valamint az algáktól és a gombáktól.

Amennyiben megfelelő a klórtartalom, abban az esetben elkerülhető az algásodás, kevésbé lesz zavaros a víz, nem színeződik el, átlátszó és hosszú ideig tiszta marad. Eső után gyakran lehet szükség klóros fertőtlenítésre, hiszen a csapadékkal együtt számtalan baktérium is belekerül a vízbe, amit valahogy irtani kell.