Egy saját medence az udvarban mindig remek lehetőséget ad a szórakozásra, arra, hogy baráti és családi összejöveteleket tartsunk, hogy kikapcsolódjunk. Mielőtt azonban belevágunk egy ekkora projektbe, beruháznánk egy saját építménybe, érdemes pár dolgot átgondolni.

Ha nem akarjuk, hogy menet közben érjen minket meglepetés, akkor nem mehetünk fejjel a falnak. Megalapozott döntésekre van szükség a méretet, a mélységet, a helyet és a típust illetően.

Az alábbi cikkünkben eláruljuk, hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a medence építés előtt.

A telek mérete és adottságai

Az egyik legfontosabb, hogy mielőtt belekezdünk, számba kell venni a telek paramétereit. Van-e elég hely a területen, hogy egy nagyobb medencét tudjunk építtetni? Számoljuk hozzá, hogy körülötte ne legyenek fák vagy bokrok, hiszen a folyamatosan hulló levelek és szirmok, ágak és rovarok könnyen beszennyezhetik a vizet.

Az adottságok esetében arra is gondolni kell, hogy a megépítéséhez, valamint maguknak az anyagoknak a mozgatásához bizony munkagépek kellenek, amik nem férnek el akárhol. Ha a terep nehezen megközelíthető, akkor az jelentősen megnehezítheti a dolgunkat, sok esetben akár még az elképzeléseinket is romokba döntheti.

Kell-e engedély a medence építéséhez?

Bár a kormányrendelet szerint kizárólag a 100 m3-nél nagyobb térfogatú, valamint a 2 m-nél mélyebb magánhasználhatú medence kialakításához kell engedélyt kérni, érdemes megnézni a helyi hatóság szabályozását, hiszen vannak kivételek. Mielőtt tehát építésre adjuk a fejünket, informálódjunk a helyi önkormányzati hivatalban.

Az anyaghasználat kérdése

Az épített medence esetében több technológia közül válogathatunk. Van a beton, a műanyag, valamint az üvegszálas megoldás. Értelemszerűen a beton a legtartósabb, talán a legjobban formázható is, bár azért mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

Ennél a résznél azonban fontos kiemelni, hogy sose csak a medence burkolatát nézzük, hiszen a mind az építmény körüli burkolat, mind a szegélykő szerepe legalább annyira meghatározó, mint belső burkolat típusa. A gránit szegélykövek például rendkívül esztétikusak és strapabíróak, ráadásul biztonságosan használhatóak, hiszen vizesen is csúszásmentesek maradnak.

A medence köré pedig burkolatnak mehet mészkő, mivel a gránithoz hasonlóan rendkívül strapabíró és csúszásmentes, ráadásul még az ára is megfizethető. Mindegyik anyag széles szín palettán mozog, így nem lehet nehéz megtalálni az otthonunkhoz passzoló legjobb árnyalatot.

Mire akarjuk használni a medencét?

Végül, de nem utolsó sorban, gondoljuk át, hogy döntő többségben mire használnánk majd a csobbanót. Ez fogja meghatározni annak méretét, formáját. Amennyiben inkább úszni szeretnénk benne, akkor célszerű téglalapban gondolkodni, ami legalább 4×8 méteres. Szórakozás és pihenés céljából viszont szinte bármilyen megoldás szóba jöhet, megelégedhetünk egy kisebb, kör vagy ovális medencével is. Itt jóval nagyobb a rugalmasság, hiszen csak a képzeletünk szab határt annak, hogy milyen lesz a végeredmény.